Week 5: 29-04 t/m 05-05 - Reisverslag uit Makeni, Sierra Leone van Thomas Linders - WaarBenJij.nu Week 5: 29-04 t/m 05-05 - Reisverslag uit Makeni, Sierra Leone van Thomas Linders - WaarBenJij.nu

Week 5: 29-04 t/m 05-05

Door: Thomas Linders

Blijf op de hoogte en volg Thomas

25 Mei 2019 | Sierra Leone, Makeni

De nacht van zondag op maandag maakte al wel wat verschil, maar zorgde er nog niet voor dat ik me goed voelde.
Op de terugweg hielden we een stop in Kamakwie waar Jules een presentatie moest geven. Tijdens zijn werk heb ik nog een paar uur kunnen slapen in de compound van z'n NGO.

Jules was ook een van mensen die me aanraadden om voor de zekerheid een malariatest te gaan doen in het ziekenhuis. In eerste instantie voelde ik hier heel weinig voor omdat het maandag al veel beter ging en ik voor m'n gevoel geen koorts had. Maar na adviezen van wat andere invloedrijke mensenuiteindelijk toch besloten om dinsdag een afspraak te maken bij dr Erdi. Een microscopietest gaf uiteindelijk duidelijkheid en ik bleek wel degelijk malaria te hebben. Gelukkig was ik buitenlands verzekerd, want een microscopietest + 3-daagse kuur was bij elkaar toch al gauw €4,50!
In het ziekenhuis waar ik mijn test had laten doen, werkt op dit moment een Nederlandse co-assistent en een Amerikaanse dokter. Trevor, de Amerikaanse dokter, is groot Tottenhamfan en wilde graag samen met Nederlandse Ajax fans de wedstrijd van Tottenham-Ajax kijken. Uiteindelijk belandden we in het luxe Wusum hotel, waar we naast het zwembad de wedstrijd konden aanschouwen. Al snel hadden we een weddenschap dat als Ajax zou winnen, alle Nederlanders het zwembad in moesten springen. En natuurlijk won Ajax, want dat is het enige wat ze doen de laatste tijd! Een triomfantelijke duik was het resultaat van de eerste wedstrijd van de halve finale. Ik doe het volgende week met plezier weer!

Woensdag was weer een nationale feestdag in Sierra Leone, ditmaal National Labor Day. Deze feestdag kwam mij wel goed uit om even helemaal niks te doen en vooral m'n rust te pakken. Dit is ook aardig gelukt. Het idee om deze dag even heel goed uit te rusten zodat ik morgen weer fit voor de dag kan komen, bleek achteraf alleen niet helemaal uit te komen.
Donderdag en vrijdag zou ik namelijk twee dagen meelopen in het Masanga hospital, een uur van Makeni vandaan. Toen ik donderdagochtend opstond, voelde ik me al minder dan de vorige dag. Toch besloten om aan het eind van de ochtend richting Masanga gegaan. Dit bleek achteraf een heel slecht idee. In Masanga aangekomen kreeg ik een rondleiding van de Nederlandse co-assistenten door het ziekenhuiscomplex, wat vele malen groter was dan Yele vorige week. Het steeg ondertussen allemaal weer steeds verder naar m'n hoofd en na onze lunch in het hostel besloot ik om daar te blijven en even op bed te gaan liggen. Uiteindelijk werd even op bed liggen bijna 19u achter elkaar slapen, doordat de hoofdpijn behoorlijke mate had aangenomen ondertussen. Vrijdag aan het einde van de ochtend afscheid genomen na een uiteindelijk toch minder geslaagd bezoek dan van tevoren gehoopt. Misschien dat ik in de komende weken nog een keer terug kan als er tijd overblijft!

Vrijdag in de loop van de dag knapte ik wel steeds verder op en aan het einde van de middag besloot ik toch mee te gaan naar Freetown samen met Amy en Jules. Boyd, m'n Nederlandse maatje die in Freetown zit, vliegt donderdag 9 mei weer terug naar Nederland dus wilden we nog een weekend met z'n allen spenderen. Het was sowieso wel mooi om hem even te zien, want z'n (lokale) vriendin genaamd Precious zou er ook het hele weekend bij zijn! Echter waren Jules, Amy en ik in eerste instantie pas laat in Freetown met de taxi en daarbij wilden we eerst nog wat eten voordat we naar de accommodatie zouden gaan. Op advies zijn we naar Gigibonta gegaan, een Italiaans restaurant bij Lumley beach, een boulevard aan het strand in Freetown met allemaal dure hotels en restaurants.
Tijdens onze maaltijd heb ik mijn laatste pil van de malariabehandeling genomen, in de wetenschap dat ik er hierna ook definitief vanaf zou zijn. Uiteindelijk kwamen we pas om half 1 bij het appartement aan, maar wel na een heerlijke houtovenpizza en goede rode wijn om het weekend in te luiden! Een luxe maaltijd waar we alle drie intens hard van hebben genoten!

Het plan was om zaterdag tot en met zondag door te brengen op Number 2 Beach, een strand vlakbij Freetown. Echter door Cleaningday konden we niet naar buiten voor 13u en Boyd had ‘s middags nog een afspraak, dus besloten we om een middagje op Lumley Beach te gaan rondhangen. Hier m'n eerste getapte biertje in Sierra Leone gedronken, die heel gemakkelijk naar binnen gleed. Daarna kwam Boyd met een interessant plan. Er was namelijk een voetbalwedstrijd van FC Kallon in het nationale stadion later op de dag. Dit bleek een briljant idee en tien minuten voor de wedstrijd kwamen we aan bij het Siaka Stevens Stadium. De nodige merchandise (vlaggetjes, armbandjes, buttons) werden gekocht om onze liefde voor FC Kallon aan de buitenwereld te showen. De wedstrijd had een heerlijke ambiance en het resultaat mocht er zijn, 3-0 winst! Tijdens de wedstrijd hadden we weer aardig wat nieuwe vrienden gemaakt en de overwinning werd dan ook groots gevierd!

Later op de avond nog een hapje gegeten bij de Chinees en het idee was om daarna te gaan stappen op de Boulevard. Dit bleek uiteindelijk een rustig avondje, waarschijnlijk zo rustig bezocht vanwege de Ramadan die komende nacht zou beginnen. Na een nachtelijke duik in zee zijn we uiteindelijk naar huis gegaan. Het weekend op zondag goed afgesloten op Number 2 Beach met de vrienden van Boyds vriendin.